slideshow-foto
De Burgt: ontmoeten, ontspannen en ondernemen in Rijnsburg

‘De Burgt’ naam voor gemeenschapshuis Rijnsburg

Uit tientallen inzendingen is de winnende naam ‘de Burgt’ voor het nieuwe gemeenschapshuis in Rijnsburg gekozen. De naam is ingezonden door de heer en mevrouw Prins, in reactie op een prijsvraag van de gemeente. “Eigenlijk heeft mijn vrouw de naam bedacht, ik heb alleen de naam via de website doorgegeven. ”, aldus de trotse Frans Prins. Het echtpaar kreeg uit handen van burgemeester Jos Wienen en juryvoorzitter Fedde Jonkman een VVV cheque ter waarde van € 50,-.

De jury, onder voorzitterschap van oud-burgemeester Fedde Jonkman heeft de naam ‘de Burgt’ niet zomaar uitgekozen. Fedde Jonkman licht toe: “Een burcht staat afgebeeld in het oude wapen van Rijnsburg. ‘Burg’ is het oude woord voor burcht en betekende : “versterkte nederzetting” of “omwalde plaats”. Het oorspronkelijke woord is behouden gebleven in woorden als burger, burgemeester, burggraaf en burgwal. Een burcht is beschermend, een thuis. Het gemeenschapshuis is bedoeld voor de burgers.  Daarnaast sluit de woordspeling in de naam mooi aan op de plaatsnaam Rijnsburg, dus erg vertrouwd!”

De oud-burgemeester vervolgt: “Iedereen was enorm enthousiast over de naam, maar er bestond al een horeca aangelegenheid met dezelfde naam, alleen met een andere spelling. Dit zou wel eens verwarring op kunnen leveren. Na informeel overleg met het betreffende restaurant bleek het lot ons gunstig gezind, want de eigenaar was van plan een nieuwe naam aan te nemen in verband met een verbouwing.

Samen met de naam werd het logo voor het gemeenschapshuis in Rijnsburg onthuld. “De compositie, waarop een kleurige toren met een blad te zien is, verwijst naar het verleden, maar ook naar de hedendaagse bedrijvigheid in Rijnsburg. De kleur groen verwijst naar de agrarische sector en het oranje is een combinatie van het rood en geel uit het oude Rijnsburgse gemeentewapen. Het blad,- of vlamelement staat symbool voor groei en warmte in Rijnsburg.”, aldus Peter Minnee, vormgever van het logo.

Burgemeester Jos Wienen geeft aan: “De Burgt wordt een mooie plek waar de Rijnsburgers elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen. Instellingen en organisaties die Rijnsburg als dorp letterlijk en figuurlijk verbinden, vinden er onderdak. De verbouwing van het gemeenschapshuis start in het najaar 2012. Het gemeenschapshuis opent halverwege maart 2013 haar deuren. Vooralsnog zijn er 14 toekomstige gebruikers, waaronder de Oranjevereniging, een centrum Jeugd en Gezin, de muziekschool, een logopediepraktijk en een kinderopvang. En het wordt weer in gebruik genomen als trouwlocatie.”

De gemeente is nog in overleg met eventuele andere huurders, waaronder een bedrijf dat complete kantoorruimtes met alle faciliteiten verhuurt aan startende en kleine ondernemers, zogeheten dorpskantoren. Deze zullen zich niet vestigen in het gemeenschapshuis, maar in de kantoren aan de achterzijde.